Steeds meer buurtbewoners gebruiken een WhatsAppgroep om hun buurt of wijk in gezamenlijk contact veiliger te maken.
Elke WhatsAppgroep heeft één of meer beheerders. Alleen een beheerder kan mensen toevoegen en verwijderen. Wanneer u zelf een WhatsAppgroep aanmaakt, bent u automatisch de beheerder van deze groep.
Als u wordt toegevoegd aan een WhatsAppgroep, heeft u altijd zelf de controle over uw deelname aan de groeps-chat. U kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer u maar wilt. Hieronder vindt u een recent overzicht van groepen in Zielhorst en nabije omgeving en het emailadres voor aanmelding:
* Zielhorst, postcode 3822 – gb_2108@hotmail.com voor Zielhorst/Emiclaer
* Buurtpreventie Zielhorst, postcode 3822 – timo.slagwerk@gmail.com voor Erasmusstraat
* Vlinder Buurtpreventie, postcode 3818 – sb.vlinders@gmail.com voor Sara Burgerhartsingel 301-401, Zielhorsterweg 51-61
* Zielhorst Muziekinstrumentenbuurt Noord, postcode 3822 – zielhorstwabp@gmail.com voor Stradivariusstraat, Triangelstraat, Paukenpad, (deel van) Bombardonstraat, Tamboerijnstraat, Panfluitstraat, (deel van) Albert Schweitzersingel.
* Park Flat Emiclaer (wabp.pfe), postcode 3822 – wabp.pfe@gmail.com voor Springerstraat.
* Zocherpad en Van Lunterenstraat, postcode 3822 – buurt.zl@gmail.com voor Zocherpad en v. Lunterenstraat
* Wabp Boerderij Emiclaer, postcode 3822 – boerderijemiclaer@gmail.com voor straten die direct gelegen zijn tegen het terrein van Boerderij Emiclaer aan de Laan naar Emiclaer 2 te Amersfoort, alsmede de 1e huizenblokken van de straten die op het terrein uitkomen: J.J.P. Oudpad, Springerstraat, Rietvelderf (ged.), Vitruviusstraat (ged.)
Op de website https://wabp.nl/nl/hoe-werkt-het/groep-zoeken vindt u meer informatie en kunt u via uw postcode de juiste WhatsAppgroep vinden.
Inbrekers mijden buurten waarvan ze weten dat buurtbewoners elkaar inseinen bij verdachte situaties. Duidelijk laten weten dat die groepen bestaan, is dan ook handig. Het aanbrengen van stickers op ramen en deuren of het plaatsen van bordjes is daarom een goed idee.
Als u iets verdachts opvalt in uw buurt, gebruik dan de SAAR-volgorde:
S =Signaleer
A =Alarmeer de politie via 112
A =App naar de deelnemers om uw waarneming bekend te maken
R =Reageer door naar buiten te gaan en maak contact met de verdachte persoon
Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Denkt u hierbij wel aan uw eigen veiligheid. Spreek de persoon aan en let vooral op primaire kenmerken, geslacht, huidskleur, lengte, gezicht.
Foto’s van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de WhatsAppgroep mag alleen voor het doorgeven van een signalement en als dit voor de melding noodzakelijk / van meerwaarde is.
Gebruik de WhatsAppgroep van uw woonomgeving alleen voor verdachte situaties. Voor onderling contact, privéberichten of voor de gezelligheid maakt u een aparte WhatsAppgroep voor uw buurt aan. Anders haalt het de attentiewaarde van de WhatsAppgroep over veiligheid in uw woonomgeving naar beneden.
Laat uw wijkagent weten dat u een WhatsAppgroep heeft in uw buurt. Op www.politie.nl vindt u gegevens van de wijkagenten.
Wijkagenten zitten niet in WhatsAppgroepen: bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2.